Search
  • teamcentar

OK je ne biti OK?

Updated: Apr 22, 2019

Povodom svjetskog dana mentalnog zdravlja, dižemo svijest o važnosti mentalnog zdravlja i otvorenom govorenju o tome kako smo zaista.


Kako odgovoriti na pitanje "kako si?" u trenutku kad baš i nismo dobro? Odgovarajući sa "ok sam" onda kada nismo ok, zapravo govorimo da to kako se zaista osjećamo nije dovoljno važno da bi se izreklo na glas. Uskraćujemo si mogućnost dobivanja podrške i razumijevanja od drugih i podržavamo socijalno nametnuta očekivanja da bismo se uvijek trebali osjećati sretno.


Tuga, ljutnja, preopterećenost, stres, strah, ljubomora... su osjećaji koji se javljaju kod svih ljudi i imamo ih pravo osjećati.

Ok je ne biti ok. Osjećaji su tu s razlogom i imaju svoju svrhu. Ne treba od njih bježati niti ih negirati. Osjećaje možete smatrati izvorom informacija, oni vam govore nešto o onome što se događa s vama i oko vas.


Osjećaji, međutim, nisu jedini izvor informacija koje su vam dostupne. Imate i svoje racionalne misli, svoje znanje i iskustvo, svoje vrijednosti i ciljeve. Informacije koje osjećaji pružaju moraju se procijeniti u svjetlu ovih drugih izvora kako biste mogli odlučiti kako se ponašati u situaciji. Zato smatram da je dobro nadopuniti naslovnu rečenicu na način "OK je ne biti OK - na neko vrijeme". Naime, stanja preplavljujućih emocija, iako normalna, ne bi trebala trajati predugo. U suprotnom, počinju ometati vaše svakodnevno funkcioniranje.


Ponekad može biti teško prepoznati trenutak kada bi bilo korisno potražiti pomoć psihologa ili psihoterapeuta. No, po čemu možete znati da je taj trenutak "došao? Evo nekoliko smjernica:


- ukoliko vas preplavljuje bespomoćnost, očaj, tuga, anksioznost, gubitak interesa ili jednostavno "niste svoji"... dulje od nekoliko tjedana

- ukoliko poteškoće s kojima ste se susreli ometaju vaše normalno svakodnevno funkcioniranje bilo na poslu, bilo privatno - npr. ne spavate, nemate apetita, nemate koncentracije, naglo mijenjate raspoloženja

- ako usprkos trudu ne pronalazite načina da opet budete dobro

- ako ste počeli konzumirati alkohol, droge ili razvili neku drugu vrstu ovisnosti kako bi se lakše nosili sa situacijom

- ukoliko tugujete nakon gubitka voljene osobe

- ako ste doživjeli traumu ili veliku/neočekivanu životnu promjenu

- ako razmišljate o ozljeđivanju sebe ili drugih


Psiholog ili psihoterapeut mogu vam pomoći na putu do željene promjene .
150 views0 comments